Överlag kan man tala om att sporten ishockey har spelats i Sverige sedan början av 1920-talet. Under 2000-talet fanns det runt 725 idrottsföreningar som hade ishockey i åtanke och detta generade runt 2830 olika ishockeylag runt om i landet. Man kan säga att sporten har blivit allt mer populär med åren, och allt fler väljer att engagera sig inom sporten. År 1922 bildades det svenska ishockeyförbundet och har därmed funnits hela tiden för ishockeyn i Sverige. Det finns många bra lag i Sverige idag, och för att inte tala om storslagna spelare som har gjort debut i både Sverige samt utomlands. Några exempel på stora ishockeylag i Sverige är bland annat: Brynäs, HV71, Djurgården, Malmö Redhawks, Modo, Skellefteå, Timrå m.m.

När det kommer till ishockeyn utomlands kan man konstatera att det är väldigt stort här också, speciellt i USA och Kanada. Inte nog med att dessa två länder verkligen är i framkant när det kommer till sporten ishockey, dessa två länder är de som har vunnit flest guld i flertalet olika mästerskap. Det är allmänt känt att man ska ta hem första pris när man kommer från antingen Kanada eller USA. Deras hockeylag har minst sagt varit rätt svårslagna att slå i stora finaler. Om man är en inte lika stor spelare som inte är så känd, är det en klar fördel om man får chansen att skriva på ett kontrakt för ett stort lag som finns i antingen USA eller i Kanada.

Man kan konstatera att sporten ishockey är inte bara känd och omtyckt i Sverige utan är det i många länder runtom i världen. Detta verkar heller inte bara vara en tillfällig trend utan allt fler barn och ungdomar vill prova hockey, inte minst tjejerna som är på framfart. Det är dock fortfarande en stor dominans av herrar inom ishockey.