Ishockey-VM för herrar och damer ordnas årligen av IIHF (International Ice Hockey Federation). Det allra första världsmästerskapet hölls för herrar 1920 i sommarspelen. Under åren 1924 till 1969 spelade olympiska spelen och världsmästerskapen ihop men sedan 1972 började de spelas som separata turneringar. Turneringar höll sina status och världsmästerskapen fortsatte att vara ishockeyns mest omtalade turneringar. I VM deltar 16 lag från Europa, Nordamerika och Asien. Dock var Asien endast med från 1998 till 2004.

Genom ishockeyns VM-historia har de dominerande lagen varit från Europa och Nordamerika. Asien som tävlade mellan 1998 till 2004 tog sig endast till kvalspelen. Det land som dominerade mest var Kanada som vann 12 gånger från 1930 till 1952. Kanada är än idag känt för sin ishockey med några av världens bästa ishockeyspelare. I konkurrens mot Kanada var Sovjetunionen. De dominerade från 1963 när världsmästerskapen hölls i Stockholm. Efter guldet fortsatte segern tills 1976. De vann sammanlagt 10 VM med spelare som Vladislav Tretiak.

Om IIHF
IIHF skapades 1908 under namnet Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LHG). Förbundet bildades av nationella ishockeyförbund från Europa och Nordamerika. När det bildades var det relativt ovanligt med arrangerade ishockeyturneringar då det inte var en särskilt känd sport. Den första arrangerade ishockeymatchen hölls i Kanada år 1875.

Efter att IIHF bildades hölls det första europeiska mästerskapet år 1910 i Les Avants, Schweiz. Det var det första mästerskapet ämnade åt nationella lag. Länderna som deltog var Storbritannien, Tyskland, Belgien och Schweiz. Europeiska mästerskapen varade tills 1915 då första världskriget bröt ut. I Nordamerika hade ishockey kommit längre med NHL som bildades 1917. NHL kom sedan att bli världens största professionella liga.

Idag har IIHF 65 medlemsländer. De arrangerar tävlingar för damer och herrar i ishockey samt inlinehockey. De stiftar också lagar för ishockey men i Nordamerika har de mindre inflytande.